کشاورزی عمودی
کشاورزی عمودی
کشاورزی عمودی یکی از روش های به سرعت در حال گسترش در ایران و جهان می باشد. زیرا یک روش مورد علاقه برای کاشت سبزیجات برگی از جمله کاهو است.
در این روش به صورت فشرده و متراکم گیاهان در فضای حداقلی کاشته و با جریان محلول غذایی تغذیه می شوند. یکی از پرورش دهندگان کاهو در آمریکا می گوید که روزانه 5.5 تن کاهو برداشت می کند و به فکر این است که کارش را گسترش دهد.
سال 2016، مزرعه جدیدی در حوزه هیدروپونیک در ژاپن خبرساز شد . این یک مزرعه معمولی نبود. به جای استفاده از بستر خاکی، از سیستم هیدروپونیک و به جای استفاده از نور خورشید، از LED های مصنوعی مخصوص رشد گیاهان استفاده کرد.
این مزرعه می تواند روزانه 12000 عدد کاهو را برای تامین نیاز مصرف بازارهای محلی پرورش و راهی انجا کند.
تنها این نمونه نیست. فقط بعد از گذشت یک سال بعد، مزرعه هیدروپونیک عمودی پرورش کاهو دیگری در کشور ایسلند تأسیس شد و انواع سبزیجات را تولید میکرد که بدون استفاده از نور خورشید به رستورانها و خردهفروشان می فروشد.
این نمونه مزارع هیدروپونیک درواقع بوجود آمدند تا به بازارها سبزیجات مختلف را به فروش برسانند.
سیستم کشت کاهو با استفاده از روش هیدروپونیک، به دو صورت عمودی و افقی قابل اجرا است. در سیستم کشت کاهو عمودی، گیاهان کاهو در طبقات مختلفی از سیستم قرار میگیرند، به طوری که هر طبقه شامل چندین ردیف گیاه کاهو است.
در این سیستم، محلول غذایی به صورت خودکار و به طور مداوم به ریشههای گیاهان تزریق میشود.
همچنین در سیستم کشت کاهو افقی، گیاهان کاهو در یک سطح افقی قرار میگیرند و محلول غذایی به صورت منظم به آنها تزریق میشود.
در هر دو نوع سیستم، گیاهان کاهو به دلیل نیاز کمتر به فضای رشد و آب، به صورت بهینه رشد میکنند و باعث صرفهجویی در هزینههای کشت میشوند.
سیستم های عمودی کوچک
کشاورزی عمودی در نمونه های کوچک و خانگی به سرعت گسترش پیدا کرد. سیستم های عمودی در اندازه ها و شکل های مختلف توسط شرکت ها و افراد مختلف ساخته شدند.
این نمونه کارها برای سبزیجات مختلف بکار می روند. اما عمومیت کشت با انواع کاهو می باشد. زیرا یک سبزی سالادی پر مصرف است.
همچنین برای پرورش گل های زینتی زیبا و گلدار مورد استفاده است.گردش آب در این سیستم ها توسط یک پمپ فشار قوی انجام می شود که آب را از مخزن اصلی به سمت داخل لوله ها هدایت می کند و یا بر روی ریشه ها می پاشد و یا به جریان می اندازد.
تغذیه توسط انواع کودهای آماده و یا بصورت دستی توسط خود اشخاص فرموله و تزریق می شوند. نگهداری این سیستم های منوط به وجود دائمی جریان برق شهری می باشد.درصورت قطعی برق به سرعت ریشه ها تحلیل رفته و گیاهان از بین خواهند رفت.
نگهداری سیستم
شاید سخت ترین قسمت کار نگهداری سیستم کشاورزی عمودی هیدروپونیک باشد.در درجه اول باید همیشه طبق چیزی که گفته شد جریان برق وجود داشته باشد.سپس لوازم برقی سیستم مثل تایمر و پمپ سالم باشند.
سپس به چک کردن پارامترهای شیمیایی آب می رسیم. کنترل pH و EC جزو اصول هیدروپونیک است. باید مرتب نسبت به کنترل این دو موضوع مهم توجه داشته باشید.
استفاده از آب شیرین و با TDS پایین برای کار ضروری است.زیرا سطح تحمل کاهو پایین بوده و به شوری آب حساس است.
مورد بعدی نور کافی است. کاهو و سبزیجات نیاز نوری بسیار شدیدی دارند. شاید نیاز به نور قرمز و زرد کمتری داشته باشند اما نیاز نوری سفید و آبی زیادی دارند.برای رنگ گرفتن کاهوی رنگی لزوم وجود نور قرمز ضروری است.
استفاده از بافرهای تنظیم کننده اسیدی و قلیایی برای کنترل pH آب می تواند کمک زیادی به فارمرها کند. همچنین مکمل هایی جهت محلول پاشی مثل فلورای لیشس گرو که حاوی عصاره جلبک دریایی و اسیدآمینه هست نیز به سرعت و کیفیت رشد کمک می کنند.